Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Grundloven bremser stop af hjemrejsepenge til drabsanklaget

En syrer fik penge af Danmark for at rejse hjem. Flere er på vej, selv om han har tilstået drab på sin kone.

En syrer fik penge af Danmark for at rejse hjem. Flere er på vej, selv om han har tilstået drab på sin kone.
Det ærgrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at en lovændring ikke kan stoppe for udbetaling af hjemrejsepenge til drabsanklaget syrer. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Danmark kan ikke slippe uden om at betale hjemrejsepenge til en syrer, der har tilstået at have dræbt sin kone, efter at han er rejst hjem.

Grundloven står nemlig i vejen for, at loven om den såkaldte repatrieringsstøtte kan ændres med tilbagevirkende kraft.

Det ærgrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Vi er et meget bredt flertal i Folketinget, der står bag denne her lovgivning. Jeg ville ønske, at der var en af os, der havde tænkt over det for to-tre år siden, da loven blev ændret sidst.

- Men det var der ikke, så nu står vi i en situation, hvor vi ikke kan forhindre udbetaling af de her penge, ærgrer han sig.

Hele Folketinget vedtog i juni, at udbetalingen af hjemrejsepenge skal standses, hvis der begås alvorlig kriminalitet efter hjemrejse.

Det kommer dog ikke til at ske med tilbagevirkende kraft, så det kommer til at omfatte en syrer i en sag, som Kristeligt Dagblad har afdækket.

Den pågældende mand kom i 2015 til Danmark fra Syrien og gjorde i starten af 2020 brug af den såkaldte repatrieringsordning.

Den gør det muligt for udlændinge at få økonomisk støtte af Danmark for at opgive retten til at opholde sig i Danmark.

Han rejste herefter tilbage til Syrien med sin kone, Huda Ali Ahmad, og deres tre børn og fik første del af støtten - 100.000 kroner.

Han har siden tilstået over for kurdisk politi, at han har dræbt sin kone og ét af deres børn, og han sidder i dag varetægtsfængslet.

Alligevel står han til at modtage anden del af hjemrejsepengene - over 100.000 kroner - i starten af 2021.

Mattias Tesfaye arbejder på at en overgangsordning med i ændringen af loven, som ventes at blive fremsat i december.

Den vil betyde, at udbetalingen af hjemrejsepenge også vil blive standset i sager, der er truffet afgørelser i inden lovens ændring, hvis der begås alvorlig kriminalitet, efter den er trådt i kraft.

- Men jeg tror ikke, det er så mange mennesker, det handler om, og som kommer til at undvære denne her anden rate.

- Vi skal have vedtaget denne her lovgivning. Det er tragisk, at vi skal udbetale de her penge - men det er helt til grin, hvis vi skal gøre det igen, fordi vi ikke har ændret loven, siger ministeren.

/ritzau/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.